WAT DOET STICHTING CULTUURFRONT EUROPA?

Doel

Maastricht als Sociale Kunststad bekend te maken in heel Europa, door doeltreffende samenwerkingsprojecten te organiseren. Dus mensen uit alle lage van de bevolking laten samenwerken aan de hand van creatieve workshops.

Door middel van Kunst en Cultuur, doelgroepen uit de zorgsector uit hun dagelijkse sleur halen. Instellingen, scholen en organisaties in Europa met elkaar verbinden.

Kinderen bewust maken van mensen met handicap en laten inzien dat ook zij mensen zijn die nog prima functioneren. ("Blik op Kunst" en "Terugblikken op Kunst").

Talenten ontdekken of mensen zelf dingen te laten doen die ze nooit voor mogelijk hadden gehouden. Zowel familie als begeleidende sectoren verassen met resultaten van hun patiënten, leerlingen, ouderen, ...

Kunst- en Publieke Instellingen toegankelijk maken voor iedereen, dus ook voor mensen met een handicap.

Scholen: Door originele workshops jongeren laten samenwerken met minderheidgroepen als kinderen met een handicap.

Zorginstellingen: Begeleiders, ouders en personeel in teamverband met de patiënten laten samenwerken. Patiënten zich trots en volwaardig laten voelen aan de hand van projecten, waarbij zij een hoofdrol in spelen.

Minderheidsgroepen: Samen laten werken aan creatieve en kunstzinnige workshops.

Euregio / EUROPA:

Diverse instellingen en doelgroepen uit de Europa laten uitwisselen en samenwerken.

Studenten, kunstenaars, scholen, jongeren en kinderen uitnodigen om in Cultuurfront samen te werken aan sociale projecten.

Internationale kennismakingen op het gebied van onze Kunst en cultuur.

Maastricht als een actieve cultuurstad in Europa op de kaart te zetten.

Kunstacademies en kunstinstellingen of galeries in Europa uitdagen om te participeren in samenwerkingsprojecten.

Locale kunstenaars workshops laten uitvoeren met Euregionale gasten. (Aken, Luik, Tongeren, Hasselt)

Volksatelier:

Mensen die geen werkplek kunnen vinden, kunnen bij ons terecht om hun idee of kunstwerk te komen maken (werkbanken, gereedschap, keramiekovens en machines).

Teambuilding:

Bedrijfuitjes, vrijgezellenworkshops, kinderfeestjes kunnen bij ons leuke workshops boeken (gebruikskeramiek glazuren voor feestvarken, een gevelsteen maken met huisnummer van keramiek).

Timmeren. Samen kunstwerk bouwen van hout (Schip voor of Vuurkunstwerk om later op te branden in weiland naast de Maas!)

Project Terugblikken met Kunst:

Bejaarden in zorginstellingen uit hun dagelijkse bekommeringen of verveling te halen door leuke en doordachte workshops als voorbeeld: "Terugblikken met Kunst" waarbij dementerende ouderen de kans kregen, samen met hun begeleiders en familie aan de hand van creatieve opdrachten nog eens terug te blikken op hun verre verleden. Na afloop bleek er indrukwekkend, meer tevoorschijn te komen dan gedacht.

Blik op Kunst!

Kinderen op basisscholen met educatieve en creatieve projecten verplicht te laten samenwerken met kinderen met een handicap. (Om hun visie over invaliden te laten herzien) Bijvoorbeeld door het project "Blik op Kunst", waarbij groepjes kinderen samenwerkten aan kunstwerken, waarbij iedereen afhankelijk was van elkaar en waarbij men samen dezelfde problemen moesten overwinnen.

Na afloop bleek iedereen onder de indruk van de resultaten en voor de basisscholieren bleek een invalide kind eigenlijk veel normaler te zijn dan ze zelf hadden gedacht.

Expositie Nazomeren.

Kunst van het Kijken:

Kunstenaars met en zonder lichamelijke handicap samenbrengen met kunstzinnige projecten en expositie.

Een Toegankelijke Kunstroute en toegankelijk diner 'Pranzo Pariculare'

Tijdens de traditionele Kunstroute in Maastricht blijken heel veel gehandicapten niet naar binnen te kunnen gaan vanwege de ontoegankelijkheid.

Wij organiseerden een verkorte toegankelijke route voor mensen met een beperking. Op het eind van de Kunstroute Maastricht wachtte een heerlijke maaltijd waar mensen met en zonder rolstoelen makkelijk konden aanschuiven. Kunstliefhebbers met- en zonder handicap leerden op deze manier gemakkelijk kennismaken.

Theatermaskers maken en toneelstuk uitvoeren:

Mensen in een rolstoel die eerst een theaterattributen maakten, een toneelstuk inoefenden en daarna een voorstelling organiseerde voor de buurt en familie.

Feel Good Projects en Emotie Workshops:

Door slimme creatieve samenwerkingsprojecten alle deelnemende partijen een goed gevoel geven. Waardoor de patiënt en zijn familie en/of begeleiding wordt afgeleid uit een dagelijkse sleur. Waardoor scholieren en begeleidende leraren trots zijn op hun eigen prestaties en nieuwe vrienden uit de zorgsector!

Van elkaar leren...

Angsten overwinnen...

Nieuwe en verborgen talenten ontdekken...

Verbluffende en indrukwekkende resultaten...

Feel Good Projects en Emotie Workshops:

Het dromenkabinet is een sociaal en kunstzinnig project, waarbij kinderen uit diverse instellingen leren samenwerken.

Kunstfront is een organisatie, die mensen met elkaar verbindt d.m.v. creatieve workshops en vooroordelen tracht weg te halen door mensen te laten samenwerken. De kunstenaars of docenten van kunstfront werken in hun workshops vaker met specifieke materialen, die passen bij de doelgroep. In dit project werd er o.a. gewerkt met grote mallen van zand en flinke hoeveelheden vloeibaar gips, die de kinderen zelf mochten mengen.

Met het Dromenkabinet werden twee Belgische instellingen met elkaar verbonden. ( Basisschool Lutselus en Sint-Gerardus Diepenbeek) Kinderen zonder beperking moesten samenwerken met basisscholieren met een beperking. Allereerst werden alle dromen aan elkaar verteld en opgeschreven. Daarna werden de dromen opgetekend, die op hun beurt werden omgezet in stempels van klei. Als thuisopdracht moesten de leerlingen zoveel mogelijk oud speelgoed of objecten zoeken, die met hun dromen te maken hadden. Zodra we alle objecten en stempels vervaardigd waren, gingen de kinderen aan de slag met het voor hun favoriete onderdeel, namelijk het maken van zand mallen en die volgieten met vloeibare gips. Kinderen moesten elkaar in dit onderdeel goed samenwerken om mooie resultaten te krijgen. Het veroorloofd kliederen bleek een groot succes. Ze mochten hun handen nu eindelijk eens echt vies maken en hadden daar erg veel plezier in. De gipsafgietsels moesten nu drogen, schoongemaakt worden en daarna nog geverfd en gemonteerd tot indrukwekkende wand installaties! Na afloop kon men de resultaten en foto’s van het project bewonderen op een tentoonstelling.